27 Ağustos 2009 Perşembe

Bizim oralara özel...

Bizim oralara özel çok sahane bir meyve vardır hint inciri. Çoğu kiş bunu bilmez akdeniz yöresinde daha çok bilinir. Kaktüs gibi bir bitki üzerinde yetişir, piştikçe rengi turuncaya döner.





Hint inciri yaygın ismidir ama üzerinde çok fazla diken olmasından kaynaklı dikenli incir diye de bilinir. Sahane bir tadı vardır. Öyle manavda falan bulamazsınız.


Tablacılar satar bunu. Büyük bir buz kalıbının üzerine yatırılır ve sokaklarda ellerinde genelde kalın bulaşık eldiveni olan amcalar soyar verir size. Dikenli olduğu için evde biz soyalım, biz evde yeriz olmaz. Ancak eve soyulmuş olarak götürebilirsiniz. Onuda hemen tüketmeniz lazım mağlum sıcak memleket Adana - Mersin dayanmaz. Geçen gün bir yerde okudum acayip faydaları varmış. Linki aşağıda ilgilenenler bakabilir.

İçinde çekirdeği vardır ama o çekirdekler yenir daha doğrusu çekirdek değilde minik minik taneler vardır. Ağzınızda ayıklayamazsınız o yuzden onunla birlikte yenir. Meyve'nin özelliği o. O çekirdekler her derde devaymış.

Ben her gittiğimde tablacının önünde kamp kurarım, orada yediklerim yetmez evede götürürüm. En az bir oturuşta 10 tane yerim. Tabi o sıcakta buz gibi meyve ilaç gibi geliyor :) Tane olarak satılıyor ve tanesi 10 -15 kuruş arasında değişiyor.

Yolunuz düşerse mutlaka tadına bakın. Benden söylemesi...

http://bitkilerle.blogcu.com/dikenli-incir-hint-inciri-in-faydalari-nelerdir-hangi-saglik-sorunlarina-sifadir-nasil-kullanilir_29593001.html

7 yorum:

  1. sayende çok merak ediyorum bu meyveyi. oralara yolumuzun düşeceğini pek sanmıyorum ama :(

    YanıtlaSil
  2. canım hayat suprizlerle doludur belli mi olur belki benimle mersine ya da adanaya gelirsin ya da hint inciri sana gelir kısmet:))

    YanıtlaSil
  3. ay ben bunu bu hafta pazarda gani gani gordum ama hic yaklasmadim yanina, haftaya bi deneyim bari, tabi kalirsa, ne guzel tesaduf oldu, buraya seke seke gelmem :))

    YanıtlaSil
  4. Görkem selam mutlaka tadına bakmalısın. Orada görmen çok ilginç :)

    YanıtlaSil
  5. selam :)

    bizim burada da frenk yemişi diye biliniyor bu meyve.hatta bizim arsa vardı çok eskiden, heryeri bununla kaplıydı. ilk orada öğrenmiştik. erdiğinde tatlı bir meyve. temizlemesini bilmek lazım tabi ;)

    YanıtlaSil
  6. Muhteşem bir şeydir! Bodrum'da da pazarlarda satılır, Bodrum'un yerlileri sabah gün doğmadan toplar. Ne zamandır yememiştim, tüh şimdi burada nerede bulacağım:)

    YanıtlaSil
  7. belcekız plajından (Fethiye) dönüşte her zaman satıcıdan alır yerim:)enteresan bir tad.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails