4 Mart 2010 Perşembe

Çok bilinmeyen 2 yemek

Bizim oraya hatta Adana'da bile çok az kişinin bildiği 2 yemek var ben her ikisinde çok severim. Bana sorarsanız bu 2 yemeğin oluşumuda içli köfteden geliyor ana malzemeler neredeyse aynı. İçli köfte yapılırken ya içi fazla gelir ya dışı. Dışı fazla gelince ziyan olmasındiye bunlar yapılır.


İlk yemek Çöç. Evet yanlış duymadını Çöç. Bu resimde biraz kalın görünüyor ama aslında baya ince olmalı

2 su bardağı ince bulgur
2 adet haşlanmış patates
3 yemek kaşığı un
1yemek kaşığı biber salçası
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
Dövme et (bunun miktarı size kalmış göz kararı zaten yoğururken anlıyorsunuz.)

HAZIRLANIŞI İnce bulguru tepsiye dökün. 1 bardak suyla ıslatıp 10 dakika bulgurun kabarması için bekletin. Bulgura un, patates, dövme et, biber salçası, kimyon, pul biber ve tuz atıp 20 dakika süreyle elinizi arada bir suya batırarak yoğurun. Elde ettiğiniz yumuşak bulgur hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Hamuru elinizle yuvarlayıp avuç içinizde bastırarak ince ve yassı köfteler yapın. Köfteleri biraz sıvıyağda iki taraflı kızartın. Servis sırasında salata çok yakışacaktır.



İkincisi Hamis. Aslında içli köftenin dış kısmındaki bulgur ve dövme et misket gibi minik minik yuvarlanır ve çorbak gibi etli, bol naneli limonla pişirilir.

Annem geçen gün yaptı Alper ilk defa yedi ve bayıldı :)

Malzeme:
400 gr.çiğ köftelik bulgur
100 gr.dövme et.
1 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 yemek kaşığı biber ve domates salçası
1/2 fincan sıvıyağ 100 gr.


et 1 su bardağı nohut 8 su bardağı et suyu 2 yemek kaşığı zeytinyağ tuz-kimyon-nane-limon suyuAkşamdan nohut ıslatılır. Sabah nohut ve et düdklüye konur üzerine 9 bardak su ve bir miktar tuz konur. Kaynadıktan 15 dakika sonra düdüklünün altı söndürülür. Bulgur yıkanıp süzülür. Dövme et,un ve kimyon ilave edilip iyice yoğrulur. Salçalar ilave edilir. Yoğurmaya devam edilir. 15 dakika dinlendirlir. Daha sonra avuç içi yağlanır ve bulgurdan fındık büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır. Yuvarlama işlemi bittikten sonra düdüklüden normal tencereye etsuyu alınır. Nohut ve etler kalır. Yuvarladığımız hamisler içine atılır ve pişmeye yakın et ve nohutlar da ilave edilir.
Bir limon suyu ve kuru nane ilave edilip 1-2 taşım kaynattıktan sonra ocak söndürülür. Sıcak servis yapılır.
Gerçekten süper oluyor :) Afiyet olsun...

5 yorum:

  1. Hıııımmmmm, nefis görünüyorlar gerçekten. Tarifler için de çok teşekkürler irem'cim.

    YanıtlaSil
  2. bence deee. analı kızlıya hayran biri olarak eminim bunların da hastasi olurum. tenk yu hamarat hanim :) anneciginin de ellerine saglik

    YanıtlaSil
  3. afiyet olsun birincisinin tadını gerçekten merak ettim. Adı da ilginç; çöç ilk kez duydum.

    YanıtlaSil
  4. gerçekten ilk duyan herkes şaşırıyor. Ama ismi bu :)

    YanıtlaSil
  5. ayyyyy ağzım sulandı, ikisi de nefis gözüküyor

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails